Vliegen en klimmen - mijnpapegaai zelfhulp

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

VLIEGEN:
Een vogel is geboren om te vliegen, een wurm om te kruipen en een mens om te lopen. Als je deze kapaciteit ontneemt dan wordt overleven een heel groot stuk moeilijker.
Dit geldt voor tamme en wilde papegaaien, niet alleen overleven is belangrijk door te kunnen vliegen maar ook hun hele fysieke gesteldheid is door millioen jaren evolutie dermate aangepast, dat hun relatief grote hart, spierwefsel en skelet en hun lichte maar sterke veren hierop zijn ontwikkeld. Hierdoor is hun wereld driedimensionaler dan de onze. Bij directe angsten zelfs als een andere papegaai een angstkreet oproept komt als eerste het vliegrefex in actie, hierover hebben de papegaaien geen controle, dit is een aangeboren vluchtinstinct. Vergelijk het maar als u bij een gloeiende plaat staat en uw hand als reflex terug trekt om verbranding te voorkomen. Het laat de papegaai onmiddelijk wegvliegen ook al kent u hem jaren, deze overlevingsdrang uit eigen veiligheid werkt totdat zij zich in veiligheid wanen en dan zullen zij zich in de boomtop achter bladeren verschuilen. Papegaaien kunnen met een snelheid tussen de 55 en 80 kilometer per uur aan de meeste roofvogels ontsnappen. Door hun sterk ontwikkeld gehoor kunnen zei geluiden uit de verste verte horen en toongeluiden die wij als mens nooit kunnen waarnemen.
Door voedsel tijdens normale vluchten over grote gebieden mee te nemen zorgen zij ervoor dat zaden soms ontkiemen in nieuwe gebieden.
KLIMMEN:
Door zijn kromsnavel kan de papegaai goed klimmen als hij b.v. van een tak valt, een andere vogel zal direct weer proberen naar boven te vliegen. Tijdens het klimmen gebruikt de papegaai ook af en toe zijn staart en vleugels om hoger op te komen als dat even niet lukt door klimmen, door bij te vladderen en te sturen. Door gebruik te maken van hun 2 poten en de snavel zijn het ware acrobaten die lijken op bepaalde apen. Door te klimmen worden hun spieren ook sterk ontwikkeld, ze hebben sterkere spieren dan gewone vogels. Ze kunnen ook langere tijd onderste boven aan hun snavel of een poot blijven hangen. Klimmen dient ook voor: om bij moeilijk bereikbare plekken te komen als vliegen door dichte begroeiing niet lukt om bv. bij lekker voedsel te komen. Onbewust of bewust verspreiden papegaaien tijdens het forageren zaden, hierdoor wordt voedsel voor de toekomst veilig gesteld.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu