Veren plukken - mijnpapegaai zelfhulp

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Ofschoon veren plukken in de natuur niet voorkomt, is het bij huiskamer papegaaien een vaak voorkomend probleem.
Met name kaketoes en grijze roodstart papegaaien en enkele andere soorten kunnen hier vaker last van hebben.
Het zijn vaak de popjes die meestal veren plukken.
MEDISCHE OORZAAK:
Als eerste moet een medische oorzaak worden uitgesloten, een goede vogelarts kan de gaai grondig onderzoeken op inwendige afwijkinken bv. door verkeerde of eenzijdige voeding, gebrek aan vitaminen en mineralen.
Door een gebrek aan te weinig stoffen kan de gaai pijn ervaren onder zijn huid, de veren zitten hem dan in de weg. Zie het maar als u overmatige jeuk heeft dan wilt u ook terugkrabben. Een nier lever of hartschade kan ook pijnlijk zijn. Vaak kunt u de gezondheid van uw gaai aan de buitenkant vaststellen, ogen, neus, veren etc. deze moeten in goede conditie zijn en heldere kleuren hebben.
ZELFPLUKKEN:
Zelfplukken wordt vaak door de houder/verzorger in stand gehouden, door bv. te zeggen NEE en MAG NIET of HOU DAAR MEE OP, de gaai zal dit kunnen interpreteren als beloning.
Als de vogel buiten zijn kooi of in uw nabijheid veren plukt, kunt u het beste de kamer direct verlaten. Hij moet dit duurzaam begrijpen als dat u het niet fijn vindt en stoppen met plukken, herhaal dit zolang totdat de gaai het hiermee in verband brengt. Zet een vogel nooit in zijn kooi wegens ongewenst gedrag, een kooi moet veilig en vertrouwd zijn en de gaai moet zich er fijn in voelen. Wees wel consequent anders gaat het geen goed resultaat oplevern. De gaai zal u in het begin misschien uittesten en uw geduld op te proef stellen, en zal daardoor in het begin blijven plukken, dus heb geduld en verlaat telekns de kamer voor enkele minuten.
Houd uw gaai bezig met speelgoed, opsluiten kan ook oudere traumatische ervaringen oproepen waardoor er weer wordt geplukt, deze vogels zijn gebaat bij meer vrijheid, geduld, speelgoed en gerichte aandacht die vaker korte momenten kent. Plukt de gaai snachts in zijn kooi dan moet u daar de oorzaak zoeken. Is de kooi te klein, hang speelgoed of een nestkastje op, doe er een katoenen doek in. Probeer het met voer erin te zetten of de volgende nacht te verwijderen, neem andere grondbedekking, of kranten of houtsnippers of vogelzand (varieer om te zien of het daaraan ligt).
Een papegaai begint meestal aan zijn poten veren te plukken, als dat zo is kunt u in de beginvase mogelijk sneller resultaten bereiken. Stukke pennen in de buurt van de borst kunnen prikken en irriteren en dus zeer doen, zorg voor verlichting bv. door Aloƫ Vera spray, dit maverzacht de pijn.
Ineens de papegaai kortwieken kan ook leiden tot psyschiche problemen zodat de gaai kan beginnen te plukken, helaas kan het 1 jaar duren voordat alle slagpennen weer zijn aangegroeid, dus in die periode moet u de gaai goed hierdoor heen begeleiden, geef hem wat meer vrijheid buiten de kooi.
Belangrijk bij verenplukkende papegaaien is, dat hij zijn natuurlijke gedrag zoveel mogelijk mag uitleven en zijn zelfvertrouwen kan groeien, dus: knagen, klimmen, vliegen, foerageren, spelen. Een afgeschermde buitenvoiliere of een balkon kan ook nuttig zijn. Hierdoor zal eerder zijn plukgedrag verdwijnen. Ook is het belangrijk dat de gaai uw vertrouwd en dat u een band met hem hebt.
Ook een zekere vorm van jaloezie kan plukgedrag oproepen, vergelijk het maar met mensen, de ene is brutaal en neemt geen blad voor de mond en de andere kwijnt weg.
Om de dag met een plantenspuit besproien kan ook helpen.
De papegaai in deze moderne tijd wordt vaak aangeschafft en in een drukke woonkamer geplaatst in zijn kooi. Omdat er qwa woningoppervlak te weinig ruimte is, verblijft de papegaai daar dag en nacht voor meerdere jaren.
Dit heeft helaas als nadeel dat, de papegaai vroeger of later gaat plukken, krijssen of bijten door stress. Deze stress onstaat door te weinig rust (net als bij een mens die structureel te weinig slaapt heeft en constant onderhevig is aan herrie). Dit allemaal onstaat door dat de vogel zijn 10 uur nachtrust niet krijgt, de tv staat aan, er wordt continue gesproken, visite komt binnen in de woonkamer, kinder schreeuwen dagelijks, de hond blaft.
Probeer in deze situatie maar zelf tot rust te komen. Daarnaast wordt de gaai ook nog eens gekortwiekt omdat de angst heerst dat iemand een raam of deur vergeet te sluiten, zodat de vogel ontsnapt. Kortwieken kan psychische problemen veroorzaken bij uw gaai, lees hierover in hethoofdstuk KORTWIEKEN.
VERVELING:
Verveling en eenzaamheid kan ook plukgedrag oproepen of te lang worden opgesloten in een kooi. Zorg dat uw papegaai ook voldoende aandacht en afleiding en speelmogelijkheden heeft, bv. een speelboom.
Als u alles heeft geprobeert kunt u nog kijken voor een soortgenoot een andere papegaai, het is niet perse een garantie dat het meteen lukt, ook mag u deze nieuweling niet direct bij uw papegaai in de kooi doen. zet twee kooi met een kleine afstand van elkaar zodat ze elkaar niet kunnen bijten en beschadigen. Observeer hoe het de aankomende weken met ze gaat, uw plukkende papegaai zal in ieder geval de nodige afleiding hebben.
KRAAGJE:
Een kraag of borstbescherming kan helpen, maar bedenk dat het de oorzaak niet wegneemt, als u alles al heeft geprobeert dan kunt u aan het einde een kraag of andere bescherming gebruiken, ook kan er een rustgevend middel voorgeschreven worden door uw vogelarts. Misschien kunnen enkele Valeriaandruppels in het drinkwater helpen( dit is afkomstig van een plant), vraag het gerust aan uw vogelarts.
OPLOSSING:
1ste. Uw papegaai moet zijn 10 uur nachtrust krijgen in een stille en donkere omgeving liefst in zijn kooi of bij ara's op zijn kooi of slaapstok of speelboom. Een deken of kleed of doek over zijn kooi zou ik niet doen, voelt als opsluiting. Maak liever daar waar ramen zijn  deze donker door luxaflex of gordijnen die geen licht door laten. Doe vers water in een bakje.
2de. Zorg dat uw papegaai zich goed kan vermaken overdag, vooral als u aan het werk bent, een radio aan zetten zachtjes kan ook een beetje helpen. Beter nog is een kameraad een andere papegaai.
3de. Zorg voor goede uitgewogen voeding spreek dieet. Dit is: Pellets specifiek voor het soort: bv. Psittacus voor middel tot grote papegaaien, of Fiory voor kleine soorten papegaaien, daarnaast kunt u gemengd zaad PUUR van het merk Witte Molen geven, heel belangrijk is dagelijks verse groenten geven en af en toe een beetje fruit. Maar zie hiervoor het hoofdstuk Voeding
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu