Krijssen, schreeuwen - mijnpapegaai zelfhulp

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Luidruchtig zijn en lawaai maken hoort bij de meeste papegaaien. Meestal gebeurt dit in de ochtend en avonduren en duurt niet langer dan een uur. In de avonduren roepen zij meestal het hele repertoire op hetgeen ze de laatste tijd hebben geleerd.
Abnormaal en op willekeurige tijden is te wijten aan onderliggende problemen.
AANDACHT:
Vaak is het een aandacht vragen door contactroepen en krijsen naar de verzorger/houder. Kaketoes hebben de neiging om dit sneller te doen als u bv. de kamer verlaat.
Wat niet helpt is: terugschreeuwen of de kooi afdekken of de gaai terugzetten in de kooi werkt averechts en helpt maar hele korte tijd.
FRUSTRATIE:
Als een papegaai in zijn kooi zit en u iets ziet eten en ze zouden graag mee willen eten. Als het voedsel dat u eet niet goed is voor de gaai, ga dan uit de kamer en het daar eten.
Als de gaai in zijn kooi zit en niet bij u mag zijn. Maak verschil tussen eventjes uit de kamer gaan en langdurig wegblijven.
Als u even uit de kamer gaat, praat dan zachtjes naar de gaai buiten de kamer en zachter dan zijn gekrijs. Papegaaien hebben een zeer goed gehoor.
Zeg b.v. zachtjes baasje of "je eigen naam" is hier lieverd het is goed en noem zijn naam. Zachtjes fluiten helpt ook, gebruik voor alles een vaste andere fluittoon.
Dit moet u vaker oefenen en de tijdsspanne steeds iets groter laten worden, u begint met enkele seconden bv. 10 minuten.
Als U langere tijd weggaat wilt weggaan en u vertrouwd uw gaai of andere huisdieren niet, doe hem dan veilig in de kooi.
Nu zegt u tegen de papegaai, noem de naam van de gaai en vervolg dat u boodschappen gaat doen en zegt dan doei en/of gebruik een ander fluitgeluid.
U blijft even een half uur of langer weg. De papegaai leert het verschil tussen kort en lang wegblijven. Als U terugkeert zegt u vrolijk HALLO en geeft de gaai
iets lekkers en aandacht. de papegaai zal misschien zelfs op ten duur de worrden of fluitgeluiden herhalen die u heeft gebruikt.

Blijft de papegaai nog steeds krijsen, is het ophangen van een nestkastje in zijn kooi een optie en zorg voor voldoende speelgoed in zijn kooi, niet teveel tegelijk, laat de gaai rustig wennen aan elke verandering.
Stel u bent in dezelfde kamer als de papegaai en hij krijst, dan verlaat u de kamer en doet u de deur achter u dicht. Blijf minimaal 10 minuten weg en antwoord niet op zijn gekrijs/contactroep. Dit moet u misschien zolang herhalen totdat de papegaai stopt met roepen/krijsen.
VERVELING:
Papegaaien zijn van nature actieve individuen, ze houden zich zelf graag bezig om te slopen, spullen stuk bijten. Als u ze niets geeft kunnen ze krijsen en als ze weer de vrijheid krijgen gaat uw meubilair eraan.
In de natuur heeft een papegaai ouders die hem alles leren, dus ook spelen en slopen. Bij elk nieuw speelgoed moet u het voorbeeld geven en ermee spelen.
ANGST:
Schreeuwen uit angst komt voort uit hun natuurlijke gedrag om andere soortgenoten te waarschuwen, meestal volgt hierop het vluchtgedrag, als dit niet kan dan kan een gaai bijten of schreeuwen.
Onderzoek wat de gaai angstig maakt, b.v. een kooi voor een venster met een drukke drukke straat, grote vogels die dreigend overvliegen, sluit de gordijnen.
BIJ GEVECHTEN:
Als 2 papegaaien onderling vechten of spelen, lijken het soms 2 of meer herdershonden, ze maken een hoop kabaal en meestal gebeurt er niets behalve keihard krijsen. Een uitzondering kan zijn dat 2 papegaaien om een partner vechten, dit kan verwonden oproepen, u moet dan een beetje alert blijven en desnoods de gaiien uit elkaar halen.
VLOEKEN:
Vloeken of schelden of je stem verheffen in het bijzijn van uw papegaai is nooit verstandig, papegaaien gaan onmiddellijk deze luide geluiden imiteren. Is het leed reeds geschiedt of door de vorige houder
dan kunt u het beste niet hierop reageren en uit de kamer gaan. Als u inmiddels een goede band met hem heeft opgebouwd zou hij liever in uw buurt zijn, anders moet u eerst een goede band met de gaai opbouwen.
VOILIEREVOGELS:
Zij kunnen, als ze na lange tijd naar binnen worden gehaald gedragsproblemen gaan vertonen, krijsen kan een van die uitingen zijn. In deze gevallen zal de verzorger/houder heel veel geduld moeten opbrengen om de gaai te socialiseren.
 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu